DIY: Lebegő polc készítése házilag - Egy regénylakás könyvei DIY: Lebegő polc készítése házilag - Egy regénylakás könyvei
Friss posztok:
Főoldal » » DIY: Lebegő polc készítése házilag

DIY: Lebegő polc készítése házilag

Írta: Gretty | 2012. május 6., vasárnap | 16:00

Ezt a posztot már vagy két hete megígértem Quiconque-nak és EgyKönyvmolynak, akiktől ezúton is elnézést kérek, amiért ennyit késtem vele.
Mentségemre legyen szólva, hogy elsőre annyit szenvedtem vele, hogy nehezen vettem rá magam a szétszerelésére, pedig nem is nagy ördöngösség az egész, csak én vagyok borzasztó ügyetlen.

Tehát ez a cél!

Hozzávalók:


Neeem! Csak vicceltem! Én hiányoznék oda a legkevésbé. :)


 •  Fúró, ami a falhoz applikálásnál játszik majd fontos szerepet.


 • Sarokvas, méghozzá olyan, ami nem horgonyzott. Én az OBI-ban találtam ilyet, sima vasboltban egyszerűen nem hallottak róla. 10-es méretet célszerű venni, mert a 8-asnak nincs olyan szélessége, hogy megtartson egy átlagos könyvet. :( Pedig sokkal jobb lenne, mert vékonyabb, így kevésbé tart el a faltól.
 • Csavarok, hozzájuk illő tiplikkel. Közepes, nem túl nagy méret bőven elég. Nem kell átfúrni velük a falat. Azért persze túl kicsit se válasszunk!
 • Csavarhúzó, amivel majd odacsavarozzuk a sarokvasat a falhoz. Persze lehet elektromos is, nem csak ilyen ősrégi manuális jószág.
 • Csempeél, vagy mi a fityfiritty, ami tetszőlegesen méretre vágható akár egy körömollóval is. UPDATE: élvédő a polgári neve a szerkezetnek. :)
 • Erről jut eszembe, hogy kell olló, meg pillanatragasztó is. És takarítószerek a művelet legvégére.


 • Ízlés szerint jól jön egy sármos szépfiú, aki ért a vízmértékhez és a fúróhoz. Persze ez csak opcionális. Harcos amazonok és kézügyességgel megáldott, térlátásában magabiztos hölgyek nem szorulnak rá. Ám amennyiben ezt a pontot igénybe vesszük, célszerű póló nélküli kivitelezést kérni! ;)

Elkészítés:


 • Kimérjük a csempeélt a sarokvasunkhoz, és a levágott darabkát a képen látható ráhagyás figyelembevételével összeragasztjuk a zárt oldallal. Minél lyukacsosabb a csempeél, annál biztosabb, hogy a kezünk odaragad, ellenben a két kívánatos elem nem fog. De kitartó próbálkozással össze fog az jönni! :)
 • Fontos megjegyezni, hogy a csempeél vágás közben hajlamos eldeformálódni, amit ildomos "visszahajtogatni" ragasztás előtt. A könyvek védelme érdekében az éles sarkait akár meg is reszelgethetjük.


 • Alapos és pontos méregetés és jelölgetés után (ide kell a vízmérték) lyukat fúrunk vagy fúratunk a falba. A képen három van, de rá kellett jönnöm, hogy bőven elég kettő is akár, ha stratégiailag jól vannak elhelyezve.
 • Ezek után elhelyezzük a tipliket, és odacsavarozzuk a sarokvasat a csempeéles részével lefelé. • Ha ezzel megvagyunk, és még van egy kis türelmünk a pakolás előtt, akkor felporszívózzuk a fúró által köhécselt téglaport.
 • Ha nincs, akkor máris nekiláthatunk az alap könyv elhelyezéséhez úgy, hogy a sarokvas és a csempeél közé csúsztatjuk a borítót, majd rácsukjuk a könyvet magára a sarokvasra. Olyat válasszunk, amit ritkán szeretnénk olvasni, ugyanis ha nem hagytunk optimális rést a csempeél és a sarokvas között, akkor vagy lötyögni, vagy szorulni fog a könyv. Meg aztán erre pakoljuk rá a többit.


 • Ha ezzel megvagyunk, már pakolászhatjuk is a többi könyvet. Az ne zavarjon bennünket, hogy a böszme csavarok és persze maga a sarokvas miatt az első pár könyv el fog állni kissé. Ezt nem írták semelyik DIY oldalon, ahol a lebegőpolc elkészítését láttam, úgyhogy ez nyilván nem egy lényeges pontja a műveletnek. Vigasztaljon bennünket az a tudat, hogy az egészből csak annyi látszódik, ha ügyesek vagyunk, amennyit a polc elé leguggolva látunk. :)


 • Azt mondjuk említik máshol, hogy sokat nem érdemes pakolni a polcunkra, de én azt hittem, hogy ez azért van, mert gondok adódhatnak a súllyal. Na, hát erről épp szó sincs, hacsak nem habszivacsba fúrtunk. Azért nem jó 4-5 könyvnél többet pakolni, mert ezt átlépve egy idő után kifelé kezd dőlni a könyvhalom, hiszen a legalsók a sarokvas miatt kissé kijjebb vannak. De ezen sem szabad problémázni, mert a megoldás az, hogy felülről le kell súlyozni az egészet valamivel, ami kicsi, de viszonylagosan nehéz.


 • Ha mostanra hagytuk a söprést vagy porszívózást, akkor feltétlen csináljuk meg, hiszen sokkal jobb úgy gyönyörködni a kész műben, hogy rend van.
 • Szemben elhelyezkedve a polccal néhányan rájöhetnek arra ilyenkor, hogy - mint a fenti képen is látszik - a vízszint nem igazán sikerült, hiába is méricskéltünk pontosan, ha az az átkozott fúró a lyukakat milliméterekkel is akár arrébb vitte.
 • Ezt a bakit némi dühöngéssel és halvány szinteltolással meg lehet oldani.
 • Akik sármos szépfiúval dolgoztattak, azok ezen a ponton kezdhetnek el üvölteni a jómadárral. Utána jöhet a szinteltolás.


Persze nem kell aggódni, mert pofonegyszerű az egész, és tényleg jobbára csak azon áll vagy bukik a dolog, hogy ki mennyire pontosan tudja azokat a lyukakat befúrni a falba. Ha az okés, akkor ezer százalék, hogy ez a polc lesz a kedvenced, mert nagyon helytakarékos, egészen olcsó még akkor is, ha 5-6 könyvnél többet nem is pakolsz egyre. 
A csavarok ugyanis nem kerültek 100 forintba, a csempeél métere szintén hasonló összeg, és az rengeteg ilyen polchoz elég. A sarokvas az OBIban mondjuk húzós, mert egy darab 600 forint is akár, de néha lehet találni ilyet csomagban is a Lidlben, és az össz-vissz csak egy ezres. Szóval ha drágábban vásárolsz, akkor 800-1000 forintra jön ki egy polc, de ha nem a prérin lakik valaki, akkor 300-400 forintból megvan az egész.


Aki kedvet kapott, attól a későbbiekben várom a fényképet a saját művéről! ;)


Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is!

18 megjegyzés:

 1. Nagyon ügyes vagy! :)) Tényleg ötletes! :)

  VálaszTörlés
 2. Ez állati! Nagyon-nagyon ügyes vagy! És még az izomcsávó se kellett hozzá :)

  VálaszTörlés
 3. @Kristina: @EgyKönyvmoly:
  Köszi csajok! :) Az ötlet egy Lakáskultúra számból van, de a netet is ellepik a hasonló leírások.
  Van egy barbárabb módja is, ahol az alsó könyvhöz ragasztod a sarokvasat. :\

  Izomcsávó meg azért nem volt hozzá, mert errefelé nincsenek.
  De ez persze nem állhat útjába semminek, amit egyszer a fejembe vettem. :) Látnátok a konyhámat! ;)

  VálaszTörlés
 4. Megrendelés leadva a helyes szépfiúnak, azaz a férjemnek...

  A csempeélt nálunk élvédőnek hívják ;-P

  VálaszTörlés
 5. @MFKata: legyen élvédő! Nekem aztán... :) Én mindig úgy magyarázok az eladóknak ilyen helyen, mintha külföldi lennék. Mutogatok, meg képet viszek magammal... Néha meg is értik. :D

  VálaszTörlés
 6. Én is csak azért tudom, hogy az építkeztünk és szükség volt rá dögivel :-)

  Szegény férjem! Kitaláltam, hogy most a csupasz falat teleaggatom ilyen polcokkal :-D Sorozatonként egyet (mert ugye nem bír el sok könyvet ) ;-)

  VálaszTörlés
 7. Szia!

  Nézem, nézem, de nem értem, hogy miért kell a csempeél. Anélkül nem tartja meg a sarokvas?

  VálaszTörlés
 8. @Grafoman: anélkül alulról lefittyen a borító. Azt nem tartja a sarokvas, mert az kvázi a levegőben kellene, hogy megálljon az élvédő nélkül.

  VálaszTörlés
 9. Gretty, és ha nemszeretem könyvet teszek az aljára, és azt odaragasztom a sarokvashoz...? Csak gondolkodom, mert az alapötlet nagyon tetszik..

  a sarokkönyvjelzőket az előbb megcsináltam :D

  VálaszTörlés
 10. @Grafomano: az is megoldás, csak én nem találtam beáldozható könyvet. :)

  VálaszTörlés
 11. Sztem én bemennék egy antikváriumba, és vennék pár olyat, ami már megvan itthon.. :D

  VálaszTörlés
 12. @Grafomano: te aztán nem cicózol! :)
  Ezt a módszert még én is meggondolom. ;)

  VálaszTörlés
 13. Tényleg nem szoktam cicózni.. :)

  VálaszTörlés
 14. Hű, ez de ötletes! Nekem is valami ilyesmi kéne, mert a könyvespolcon már semmi hely nincs, egy másik pedig már nem férne el sehol :(

  Lehet kipróbálom ezt a verziót!

  VálaszTörlés
 15. @Vicky @ Books, Biscuits, and Tea
  Így majd' egy év használat után azt mondom, hogy célszerű beáldozni egy könyvet, és az aljához erősíteni a sarokvasnak, mert sokkal stabilabban állnak úgy rajta a könyvek.

  VálaszTörlés
 16. A blogolás íratlan szabályai szerint korrekt lett volna, ha megemlítessz...hmmmm........ http://napiszemtorna.blogspot.hu/2011/12/unnepi-konyvozon.html

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én ezt a tippet még annak idején a Lakáskultúra magazinban láttam, de örülök, hogy ennyire elterjedt.
   És mivel a képek sajátok, nem is éreztem szükségét, hogy forrásmegjelölést keressek a blogok között, szóval, ha nem haragszol, továbbra sem jelölnélek a posztban, ellenben szívesen beszkennelem az újság vonatkozó oldalát.

   Törlés
  2. A Kreativ (utóbbi időben Reforma) az én rovatom..immáron öt éve...De ha ott láttad, akkor bocs!:)...Akkor amikor ez megjelent nem volt még blogom, így hát nem is volt a cikkben a blog elérhetőség...De minden megjelent "csinálmányomat" utólag kiposztoltam, ezért gondoltam, hogy ott láttad...

   Törlés

Ha vinnél valamit, merthogy nem közkincs ám ez itt...

Creative Commons Licenc
Gretty Gretty szerint a világ - Egy regénylakás könyvei című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 3.0 Unported Licenc alatt van.
DMCA.com .

Ha üzennél...

Név

E-mail *

Üzenet *

Vendégszerepléseim a Klubrádió (95,3) Bemutatópéldány című műsorában, ahol Tímár Ágnessel beszélgetünk könyvekről.
.
 
Support : Creating Website | J. | Mas
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2010-2013 Egy regénylakás könyvei - All Rights Reserved