Az angol köznemesség diszkrét bája - Egy regénylakás könyvei Az angol köznemesség diszkrét bája - Egy regénylakás könyvei
Friss posztok:
Főoldal » , , , , » Az angol köznemesség diszkrét bája

Az angol köznemesség diszkrét bája

Írta: Gretty | 2013. január 21., hétfő | 13:15

Arról már volt szó, hogy a főnemesség milyen előszeretettel jelenik meg a regényekben, ám nem csak hercegekbe és vikomtokba lehet beleszeretni.
A baronet nevében emlékeztet a báróra (Baron), és nem is áll olyan messze tőle, főleg, ha elkezdünk ezen urak zsebében turkálni.

Helló szépfiú! :)
A képen: Sir Humphry Davy
Forrás
A címet I. Jakab király vezette be 1611-ben, és célja az államkincstár feltöltése volt, hogy a földbirtokos elit, azaz a pénzzel jócskán bíró, ám nemesi vér nélküli alattvalók kedvére tegyen. Mert bár a cím nem minden, de igen jól tud esni az embernek, főleg, ha nagy adag önérzettel is meg van áldva a bukszája, nem csak arannyal.
Kezdetben a cím adományozását és birtoklóinak számát maximalizálták 200-ra, ám ezt nem igazán tartották be, főleg azok után, hogy élelmes ügynökök még házaltak is bianco oklevelekkel. Fantasztikus, hogy már akkor is mennyire találékonyak voltak egyesek!
Szóval a pénz beszélt, így a vagyonos ember... köznemesi címhez jutott, melynek öröklési szabályai megegyeztek a már ismert móddal, bár szigorúbban mérték, így például a főnemesi rang alkudozásaival szemben szinte egyáltalán nem volt esély kiharcolni a női ágon való öröklést.

Persze azért akadtak nőként is olyanok, akik kiérdemelték e címet, s őket a baronetess cím illette meg.

Forrás
A jobbára vagyonos vállalkozókból vagy politikai szimpatizánsokból álló köznemesi réteg megszólítása a Sir, illetve Dame volt (a baronetek feleségei természetesen azonnal kapták a címet nászajándékba), és az anyagi ellenszolgáltatáson kívül még némi katonai ellenszolgáltatással is tartoztak királyuknak.

Híres könyves baroneteink a komor hallgatásba burkolózó Sir Thomas Bertram, az alázat terén fejlődésre szoruló Sir Walter Elliot, és a kissé harsány, ám jószívű Sir John Middleton.

Azon kevésbé szerencsések, akik pénzes zacskójuk könnyed súlya miatt nem tudtak nemesi rangot vásárolni maguknak, még mindig próbálkozhattak valamely nemes tettel, hogy kiérdemeljék a lovagi címet (Knight), s ezáltal felpasszírozzák magukat a nemesi kompánia legalsó fokára.

Természetesen a lovagság története terjedelmes és fennkölt múltra tekint vissza, melyet nem kívánok különösebben most részletezni, lovagi irodalom ide vagy oda. A köznemesi helyzet szempontjából ékes példa Sir Simon Montague Raines lovaggá ütése, aki kémmesteri érdemei, no meg a régensherceggel kötött szoros barátsága miatt, illetve valójában asszonykája hírnevének helyreállítása végett kapta meg a kitüntető címet.
Igaz, ezen okból épp lovaggá üthette volna Agathát is, aki így a Dame címet viselhette volna élete végéig, szóval mégis csak számított valamit a hivatalos kémmesteri tevékenység.

Ezzel ki is merült az angol arisztokrácia, de szerencsére a kalózok, rendőrbírók és ugyebár kémek éppoly népszerűek a női nem körében, mint a kékvérűek, szóval hamarosan ők is beszivárognak részletesebben is a blogra. És persze más népeknek is vannak nemesei... ;)

Példák innen: 
Jane Austen: A mansfield-i kastély
Jane Austen: Meggyőző érvek a. k. a Tartózkodó érzelem (kinek mi)
Jane Austen: Értelem és érzelem
Celeste Bradley: Az álruhás


Korábban: Lordok háza
Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is!

5 megjegyzés:

 1. nagyon jók ezek az ismertetők. remélem, sose fogynak el.:)

  VálaszTörlés
 2. @Tara Nima
  Köszi! Örülök, hogy van, akinek tetszik. Azt hittem, senkit nem fog érdekelni. :)
  Egy csomó ötletem van még, és mindig fel-fel bukkan valami a könyvekben is, úgyhogy egy ideig még bizton számíthatsz az ilyesmi posztokra. ;)

  VálaszTörlés
 3. Csak így tovább, tényleg érdekesek - szívesen olvasnék még hasonlókról könyves példákkal megtűzdelve! :)

  VálaszTörlés
 4. @Dóra W
  Hú, pedig a könyves példákat utólag ám olyan nehéz összevadászni. Sok minden kiszáll í fejemből olvasás után, úgyhogy egy-egy ilyen poszt úgy néz ki helyileg, hogy feltúrom a teljes polcrendszert, és órákig kupi van. :D

  VálaszTörlés
 5. Na majd ezentúl és is figyelek ezekre és írok hozzászólást, ha találok példákat :))

  VálaszTörlés

Ha vinnél valamit, merthogy nem közkincs ám ez itt...

Creative Commons Licenc
Gretty Gretty szerint a világ - Egy regénylakás könyvei című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 3.0 Unported Licenc alatt van.
DMCA.com .

Ha üzennél...

Név

E-mail *

Üzenet *

Vendégszerepléseim a Klubrádió (95,3) Bemutatópéldány című műsorában, ahol Tímár Ágnessel beszélgetünk könyvekről.
.
 
Support : Creating Website | J. | Mas
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2010-2013 Egy regénylakás könyvei - All Rights Reserved