Használati útmutató a Goodreadshez - Egy regénylakás könyvei Használati útmutató a Goodreadshez - Egy regénylakás könyvei
Friss posztok:
Főoldal » , » Használati útmutató a Goodreadshez

Használati útmutató a Goodreadshez

Írta: Gretty | 2013. szeptember 8., vasárnap | 11:20

Sokan kérték tőlem az elmúlt napokban, hogy áruljam el, hová költözöm könyves közösségi oldalilag, illetve segítsek megismerni az új helyemet azok számára is, akik eddig nem tudtak róla.
Arra jutottam, hogy az a legegyszerűbb, ha egy sorozatot szentelek ennek a dolognak.

Ahol Gretty és a blog statisztikái, könyvespolcai, kihívásai és minden egyben megtalálható egységesített formában mostantól, az a Goodreads, a világ legnagyobb könyves közösségi oldala. (A továbbiakban Gr rövidítéssel fogom illetni.) - És persze Nima, TittiSzee és Zenka is itt nyújt kiegészítő könyvtanácsadást mostantól.

Ez egy nemzetközi site, ahol 20 millió(!!!) tag osztozik 570millió(!!!) könyvön, és írják a jelenleg 24 milliónál(!!!) tartó értékeléseiket, polcoznak, eseményeket hoznak létre, kihívásokban vesznek részt, idézeteket osztanak meg... És folyamatosan töltjük fel a magyar nyelvű könyveket! ;)

Hatalmas nemzetközi közösség, még annál is nagyobb könyvtárral, ám ez egy percig nem jelenti azt, hogy csak azoknak érdemes regisztrálni, aki beszélik valamelyik világnyelvet.

Jómagam számos külföldi barátot szereztem már ott, akikkel bár angolul csevegünk, ez nem kötelező.
Az értékeléseket lehet magyar nyelven is írni. Én már láttam például románt, törököt és lengyelt is - ez ott senkit nem zavar, hiszen ekkora közösségre bőven jut elég angol nyelven megírt értékelés ahhoz, hogy a most alakuló magyar közösség senkit ne zavarjon a saját nyelvével.

Maga az oldal használata elsőre talán átláthatatlannak tűnik, de azt hiszem, hogy kijelenthető, ez mindenre igaz, meg kell ismerni az alapokat, és onnantól már annak is könnyedén menni fog az eligazodás, aki nem beszéli az angolt.
Ehhez segítséget is nyújtok.

Próbálom a sorozatban a legfontosabbakkal kezdeni, mondhatni az alapoktól, és szépen haladok majd a funkciókkal és lehetőségekkel, amikből rengeteg van.
Ha valami mégis sürgős lenne valakinek, csak írjon, mielőbb válaszolni fogok!

Kezdjük is a regisztrációval! (A képek kattintásra nagyon meg tudnak nőni ám! ;) )

Navigálj a www.goodreads.com oldalra!
Ez a velkám oldal. A roppant egyszerű teendők a képen láthatóak.
Természetesen nem szükséges a keretezett regisztráció, amennyiben Facebook, Twitter, vagy Google accounttal szeretnél regisztrálni. Ez esetben kattints a megfelelő ikonra a regisztrációs rész alatt!

Ha a sima regisztrációt választottad, attól még kereshetsz a fenti közösségeid között Gr barátokat.

Többek között azt szeretem a Gr-ben, hogy a rengeteg könyv ellenére személyre szabott ajánlásokat kapok, azaz, mivel nem szeretem például a háborús könyveket, ezekkel nem is igazán futok össze az oldalon, hacsak nem direktbe keresek rá.
Ez köszönhető annak, hogy a rendszer igyekszik az olvasmányaim alapján minél jobban megismerni, és csak azokat elém görgetni, amik az érdeklődési körömnek megfelelnek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az ezen kívül esőktől elzár, mert bármit kereshetek, és bármit megtalálok, pusztán csak nem ötlik napi szinten a szemem elé olyan, ami nem érdekel alapvetően.
Ehhez van szükség a fenti lépésre.

Az tény és való, hogy a műfajok neveit egyelőre kizárólag csak angolul érjük el, de ez egy lazább szótárazással lefordítható és kiismerhető bárki számára, és még nyelvet is tanulunk. ;)
Javaslom mindenkinek azt, ami tesómnál kiválóan bevált:
Tarts egy cetlit a gép mellett, amire azokat a szavakat és magyar jelentéseiket írod, amit nem ismersz, de feltehetőleg rendszeresen használnod kell. Ha napi szinten látod ezeket az oldalon, és a puskán, garantálom, hogy 2-3 hét alatt tökéletesen beépül a szókincsedbe. (Ha nem, teljesen nyugodtan írjátok meg, hogy ennél nagyobb baromságot nem is mondhattam volna. A módszer kipróbált, tesóm nehéz eset nyelvtanulásilag, szóval nincs mitől félnem.)

Az ajánlás algoritmusa, vagy mije nem csak addig terjed, hogy kedvenc műfajokat adunk meg, de bizony még finomítja is azt a könyvekre adott értékelések alapján.
Indulásnak 10 könyv értékelését kéri a rendszer, így érdemes előre készülni 10 könyvvel, ami már olvastál, és értékeltél is, akár magadban, akár máshol.


Ha esetleg ki akarnád hagyni a kezdő 10 könyv értékelését, a rendszer lányos zavarba jön. :)Amint elkezdesz jelölni, a rendszer az értékelt könyvhöz hasonlóakat is elkezd figyelmedbe ajánlani.

Szóval megvolt a 10 kezdőkönyv, és a Gr máris belecsap a lecsóba. ;)

És itt akár már te is nekikezdhetsz a tasmán ördögre hajazó tomboláshoz az 570 millió könyv között. ;)
Elkezdhetsz polcozni, vagy ismerkedhetsz tovább a könyvekkel, bár javaslom, előtte állítsunk be pár dolgot. ;)


Eme oldallal hivatalosan is véget ért a regisztráció.

Ha még van egy kis türelem benned, kattints a Profilbeállításokat leíró posztomra, vagy kezdj el vadulni az oldalon: jelölj, polcolj, idézetezz, játssz, ismerkedj...! :)

És persze ne felejts el kérdezni, ha bármi kérdésed van!
Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal is!

18 megjegyzés:

 1. Klassz! :)

  Mondjuk már fent vagyok egy ideje, épp kapóra jön, hogy aktiváljam is magam :)

  VálaszTörlés
 2. nagyon profi ismertető. mennyit dolgoztál vele...:)

  VálaszTörlés
 3. @Tara Nima:
  Ezzel a résszel kb két órát, de úgy, hogy közben tesómat navigáltam a kutyakiállítás felé, amire ment, csak előtte ugyebár cseszett megnézni, hogy hol is van pontosan. :D

  VálaszTörlés
 4. Ez tök jó ötlet, én is tagja vagyok az oldalnak,de egyáltalán nem tudom használni..... jól tudom, hogy Gr-nek is van olyan lehetősége, mint a molynak volt, hogy kitehetem az aktuális olvasmányaimat, ami az adott könyvre mutat?

  VálaszTörlés
 5. @Szilvamag:
  Igen, többek között olyan is van, sőt, még több.
  1-2 poszt múlva jön az is. ;)

  VálaszTörlés
 6. Ez mekkora :D, köszönjük Gretty!

  VálaszTörlés
 7. @reea
  Egyetértek. Én májusban regeltem fel, azóta sem nagyon néztem oda. De úgy tűnik, hogy most ez változni fog. :-)
  @Gretty: Nagyon jó ötlet volt ez a Gr sorozat dolog, eszembe sem jutott, hogy akár ezt is használjam/használjuk.
  Úgy tűnik, költözünk... :-D

  VálaszTörlés
 8. Köszi az útmutatást, csütörtökön regisztráltam (ha jól emlékszem), már régebben is terveztem, de úgy látszik most jött el rá az idő. Mondjuk angolul annyira nem tudok, hogy írásban is kifejtsem a véleményemet, de csillagozni azért azt tudok itt is, meg jelölgetni az olvasásokat, már ami nem magyar írótól származik. :))

  VálaszTörlés
 9. @Timi:
  Hát mondom, hogy lehet magyar nyelven is írni értékelést. Sőt, nyugodtan írjatok! Én is magyarul fogom írni.

  VálaszTörlés
 10. @Gretty
  Oké, oké, rádumáltál (egyébként úgy voltam vele, hogy ha nem érti senki sem, akkor nem sok értelme van, de akkor legyen, hátha sokasodunk még ott):DD
  Akkor átmentem majd az értékeléseimet is (jaj ne, még a negyedét sem vittem fel az olvasásaimnak, a többiről nem is beszélve).

  VálaszTörlés
 11. @Timi:
  Nekem már most majdnem annyi ott az ismerősöm - magyar! -, mint amott volt.
  És lesz ám a jövő héttől már magyar csoportunk is. :)

  VálaszTörlés
 12. Köszönjük gretty ezzel sokat segítettél nekem is meg megannyi leendő gr. felhasználónak mégegyszer köszönöm :)

  VálaszTörlés
 13. jó lett! nem is emlékeztem, hogy így kellett csinálni :D

  VálaszTörlés
 14. Köszi! Gondoltam, regelek, hogy képben maradjak az emberkékkel, de már a 10 kötelező értékelésnél hiperventilláltam, annyira csábítanak a sok jóval. :D

  VálaszTörlés
 15. Lehet én vagyok világtalan, de nekem ez a beállítós rész nem rémlik mikor regeltem az ősidőkben...erre visszalehet térni valahogy? (Már erre a mi a kedvencem típusúra)

  VálaszTörlés
 16. A balfácánság tipikus esete mikor a kérdés után megtalálom a választ...

  VálaszTörlés
 17. @Elsia:
  :D Dehogy! Ilyet én is sokszor szoktam csinálni.

  VálaszTörlés

Ha vinnél valamit, merthogy nem közkincs ám ez itt...

Creative Commons Licenc
Gretty Gretty szerint a világ - Egy regénylakás könyvei című műve Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! 3.0 Unported Licenc alatt van.
DMCA.com .

Ha üzennél...

Név

E-mail *

Üzenet *

Vendégszerepléseim a Klubrádió (95,3) Bemutatópéldány című műsorában, ahol Tímár Ágnessel beszélgetünk könyvekről.
.
 
Support : Creating Website | J. | Mas
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2010-2013 Egy regénylakás könyvei - All Rights Reserved